Υπνωτισμός : ένα ταξίδι στο υποσυνείδητο

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η επιβολή στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και η ύπαρξη επίσης θαυματοποιών στα πιο πρόσφατα, που θεράπευαν ασθενείς με την ψηλάφηση των μαγνητικών κέντρων του σώματός τους, ενώ τους κοίταζαν έντονα στα μάτια.
Σήμερα όλοι γνωρίζουν πως, υπνωτισμός είναι μια επιστήμη που αφορά την επιβολή στο άτομο χρησιμοποιώντας λεκτική επιρροή, υπνωτιστικές ικανότητες και τη βοήθεια ενός αντικειμένου που βοηθά στη χαλάρωση και κατ’ επέκταση στην ύπνωση του ασθενούς. Το αντικείμενο μπορεί να είναι ένα εκκρεμές ή το λεγόμενο μάτι που αποτελείται από μια σειρά κύκλων που μοιάζουν να γυρίζουν αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα. Αντικατέστησε το έντονο βλέμμα του υπνωτιστή, τον προσωπικό μαγνητισμό του, την «υπερφυσική δύναμή του»,που του επέφερε τεράστια φήμη και αμέτρητους οπαδούς ,μια και σήμερα η ύπνωση μπορεί να διδαχθεί στον καθένα έστω κι αν δεν έχει το έμφυτο χάρισμα του μαγνητισμού.
Ο Αυστριακός Σίγκμουντ Φρόιντ χρησιμοποιούσε την ύπνωση σε ασθενείς με ψυχικά κυρίως νοσήματα , βοηθώντας τους να φτάσουν στα πιο βαθιά επίπεδα της ύπαρξής τους ,αντιμετωπίζοντας πρόσωπο με πρόσωπο αυτά που τους βασάνιζαν και έτσι οδηγώντας τους στη θεραπεία.
Τι συμβαίνει όμως σε ένα υπνωτισμένο άτομο;
Μοιάζει να κοιμάται, όμως έχει πλήρη συνείδηση απέναντι στον υπνωτιστή του και υπακούει μόνο σ’ αυτόν. Ταυτόχρονα όμως είναι αποστασιοποιημένο από τον κόσμο και είναι σε θέση να εξερευνήσει τον εαυτό του. Διατηρεί και τις συνειδητές και τις ασυνείδητες πνευματικές του δραστηριότητες, αλλά ξεχωριστά τις μεν από τις δε. Λειτουργεί με τη λογική, απλώς αισθάνεται ότι παρακολουθεί από μακριά όσα βιώνει.
Με την ύπνωση γίνεται κανείς πιο δυνατός μια και επιβάλλεται στον εαυτό του, ανακουφίζεται από τον πόνο, αντιμετωπίζει εθισμούς και εμμονές–μια και μπορούμε να φτάσουμε στο υποσυνείδητο και να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του-αλλά και ψυχοσωματικές ασθένειες.
Ένας έμπειρος υπνωτιστής μιλώντας στο βαθύτερο επίπεδο της ύπαρξης του ατόμου μπορεί βρει, αλλά και να βοηθήσει να ξεπεράσει και να αντιμετωπίσει τα ψυχικά του τραύματα το άτομο,αρκεί να μην του επιβάλλει πράγματα που είναι αντίθετα με τις αρχές του. Μπορεί να του επιβάλει πράγματα που θα πρέπει να κάνει όταν ξυπνήσει και που αφορούν κακές συνήθειες( π. χ να σταματήσει το κάπνισμα, το αλκοόλ, κ. λ. π)
Όλοι μπορούμε να υπνωτιστούμε κάποιοι είναι πιο δεκτικοί, άλλοι λιγότερο, αρκεί να είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας , καθισμένοι άνετα και αναπαυτικά , έτοιμοι για ένα ταξίδι στα μονοπάτια του ασυνείδητού μας, εκεί όπου όλα καταγράφονται μόνιμα, , προκειμένου να αναλύσουμε αυτά που θα δούμε, για να γίνουμε καλύτεροι και ευτυχέστεροι. Για να έχει επιτυχία όμως το ταξίδι πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο οδηγό- υπνωτιστή, που θα μας οδηγήσει από τα ασφαλέστερα μονοπάτια και θα μας φέρει πίσω σώους και αβλαβείς, γιατί και η επιστροφή θέλει την κατάλληλη τεχνική για να μην κινδυνέψουμε να πέσουμε σε μόνιμη ύπνωση.

Σοβαρέ Κλόουν

Αν είσαι και εσύ ένας σοβαρός κλοουν

Νιώθω μια απέραντη ευτυχία ,που λόγω δουλειάς δεν μπόρεσα όλο αυτό το διάστημα να παρακολουθήσω όλους αυτούς τους γελοίους τύπους -όπως ο Μάκης ,ο Θέμος ,ο Ζαχόπουλος, ο Χ και ο Ψ απατεώνας που περιφέρεται στα κανάλια- την άθλια κόντρα πάνω στον τάφο του Χριστόδουλου για τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό χρόνο ή την αστεία κυβέρνηση που μας έχει κάτσει στο σβέρκο και την ακόμη πιο αστεία αντιπολίτευση που δεν μπορεί σε άδεια εστία να βάλει γκολ.

Νιώθω όμως και μια απέραντη θλίψη και δυστυχία ,που συνεχίζω να ζω και να εργάζομαι σε μια χώρα που δεν έχει κανένα όραμα και στόχο, που νοιάζεται μόνο για κουτσομπολιά και καλομοίρες , που βάζει το μάτι στην κλειδαρότρυπα του κάθε Ζαχόπουλου και παρακολουθεί αποχαυνωμένη την κόντρα επιχειρηματιών-δημοσιογράφων ,όπως θα παρακολουθήσουν μεθαύριο το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Αρης ,την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 3,9% , τα νοικοκυριά πνίγονται από τα χρέη, η ανεργία και η ακρίβεια καλπάζουν. Να τη χαίρεστε αυτή τη γελοία χώρα. Εγώ δεν τη χαίρομαι καθόλου.

καλημέρα σας!

Εγωισμός

Ο εγωισμος ειναι περισσοτερο μια παθηση (παθος) της ψυχης.
Ειναι ευκολο για οποιονδηποτε να καταλαβει, οτι η φυση του ανθρωπου ειναι να ζει σε ομαδες, που τα μελη της συνεργαζονται μεταξυ τους. Το αντιθετο (η απομονωση), αποτελει μαλιστα τιμωρια. Ειναι επισης ευκολο να δει κανεις, οτι οτιδηποτε εχει φτιαχτει για την διευκολυνση της ζωης μας, ειναι αποτελεσμα συνεργασιας (και οχι ανταγωνισμου οπως επικαλουνται καποιοι). Ακομα και στις περιπτωσεις οπου ομαδες ανταγωνιζονται για πετυχουν ενα στοχο, η καλη συνεργασια μεσα στην ομαδα ειναι αυτο που οδηγει στην επιτυχια της ομαδας. Αντιθετα η αναπτυξη του εγωισμου στα μελη μιας ομαδας οδηγει στην διαλυση της. Ο εγωισμος, οταν εμποδιζει την συνεργασια, γινεται εμποδιο στην αναπτυξη του ανθρωπου και αυτη η συνειδητοποιηση οδηγει στην απορριψη του.
Ετσι ο εγωσμος σχετιζεται με αυτη την κατανοηση και ειναι ασχετος με την τοποθετηση στο θεμα του θεου. Πιστοι και αθεοι εχουν περιπου την ιδια πιθανοτητα να ειναι εγωιστες η οχι.
Ο μονος πιθανος συσχετισμος που μπορει να γινει, ειναι επειδη καποιοι για να ακολουθησουν τον δρομο της συνεργασιας, πρεπει να φοβουνται την τιμωρια (απο τον θεο) γιατι ετσι εμαθαν απο τα παιδικα τους χρονια (να φοβουνται τον <πατερα> μεσω της διαπαιδαγωγησης με σκληρη τιμωρια). Θα προσεθετα μαλιστα οτι τετοιου τυπου ανθρωποι γινονται καταναγκαστικα συνεργατικοι κατι που δεν ειναι και το καλυτερο δυνατο. Αυτοι που εμαθαν να παρατηρουν, να καταλαβαινουν και να πραττουν συμφωνα με την λογικη, απορριπτουν τον εγωισμο ειτε ειναι θεοσεβουμενοι (και οχι θεοφοβουμενοι) ειτε αθεοι.
Οσο για την θεση οτι ο αθεος ειναι εγωιστης μονο και μονο επειδη απορριπτει τον θεο, αφου αντικαθιστα τον θεο με τον εαυτο του, εχω να παρατηρησω το εξης, οτι καλο ειναι την σχεση ενος ανθρωπου με τον θεο να μην την κρινουν οι ανθρωποι. Οι ανθρωποι να κρινουν μονο τα ανθρωπινα και ας κοιταξουν επιτελους πως θα βελτιωσουν τις σχεσεις μεταξυ τους γιατρευοντας τον εγωισμο τους.
 
Υ.Γ. Μην μπερδεψετε τον εγωισμο με την αυτοεκτιμηση και τον αυτοσεβασμο.